W Miskolc odbieramy bagaze i dalej do Eger. Do tej pory dziwilismy sie czemu przy kupnie biletu na pociag kasierka nie pyta o rodzaj pociagu (pospieszny, osobowy etc.). Niemiecki kolejarza spotkany w pociagu do Eger wyjasnil nam zawilosci taryfikacji wegierskiej koleji. Ceny biletow na pociag osobowy i pospieszny nie roznia sie miedzy soba (takie bylo nasze przypuszczenie). W pociagach Intercity podstawowa cena biletu rowniez jest taka sama, nalezy jednak doplacic stala kwote (niezalezna od odleglosci) 380F suplement Intercity + 120F miejscowka.
W Eger jestesmy ok 21, stacja jest rowniez oddalona od centrum. My zmeczeni upalem z plecakami po czesciowo przespanej nocy. od pensjonatu do pensjonatu, nigdzie nie ma miejsc, a potencjalne ceny zaskakujaco wysokie (ok 8000F za pokoj 2-os), Miejsce jest tylko w hotelu za 16000F. Nie jest wesolo. Jednak w jednym z pensjonatow spotykamy rodzine z Polski. Odwaznie proponuja nocleg na trawniku na tylach pensjonatu. Sprawdzam jeszcze jeden pensjonat, sa miajsca ale zostajemy pod namiotem, Zasypiamy bardzo szybko.